Судова практика. Оренда землі єдиним масивом співвласниками майна.

Cуд першої інстанції прийшов до помилкового висновку про порушення рішенням сільської ради прав позивача на оренду земельної ділянки; подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі, не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень (аналіз адміністративної справи за результатами розгляду в апеляційній інстанції).

 

Суд першої інстанції в серпні 2010 р. визнав незаконними і скасував рішення сільської ради про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки в довгострокову оренду єдиним масивом 12 громадянам для обслуговування гаражів та рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки в оренду. Суд вважав, що спірними рішеннями сільська рада проігнорувала факт порушення права останнього на передачу йому також в оренду земельної ділянки. Крім того, суд зазначив, що рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки в оренду прийнято незважаючи на те, що спір відносно вказаної земельної ділянки перебуває на розгляді в суді, тому вважав його прийнятим з порушенням чинного законодавства і як наслідок незаконним.

 За апеляційною скаргою 12 співвласників гаражних боксів апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції та прийняв нову, якою у задоволенні позовних вимог позивача відмовив. Суд апеляційної інстанції посилався на те, що суд першої інстанції прийшов до помилкового висновку про порушення рішенням сільської ради прав позивача на оренду земельної ділянки; подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі, не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень.

Аналіз цієї адміністративної судової справи щодо оскарження рішень сільської ради розміщено в розділі «Консультації».